Korpa 0
Vaša korpa je prazna.
Da li svaki magnet može da služi za terapiju? Odgovor je NE MOŽE!
Kategorija: Blog

Magneti su odlični da zakačite šoping listu ili lepe suvenire sa putovanja na frižider, ali da li magneti mogu da utiču na smanjenje bolova u telu ili bolji san? Odgovor je da. Naime, važno je napomenuti da medicinski magneti nemaju puno toga zajedničkog sa suvenirom koji ste doneli sa letovanja i postavili na frižider.

Zašto magneti iz domaćinstva nemaju terapijska dejstva?

Magneti koji se koriste u medicinske svrhe moraju da imaju strogo kontrolisano magnetno polje za razliku od običnog magneta. Magnet koji se kači na frižider ima različitu snagu u zavisnosti od tipa magneta i načina magnetisanja. Gauss je merna jedinica kojom se izražava magnetna indukcija, magneta po CGS sistemu a po važećem SI sistemu to je T (Tesla). Magneti koji se koriste u terapijske svrhe moraju da imaju magnetno polje koje u potpunosti ispunjava medicinske norme i standarde koji se zahtevaju za tu namenu tj. za stimaulaciju humanog materijala. Magnetno polje ne sme prelaziti 800 Gausa, odnosno 80 mT za stalnu i dugotrajnu stimulaciju tkiva. To je prema svim propisima u svetu koji regulišu ovu materiju.

Jedino su u Republici Srbiji atestirani „AKMA“ magneti koje proizvodi Institut Mihajlo Pupin - Piezotehnologija za stimulaciju tkiva i kostiju. Samo ti magneti ispunjavaju zahteve svih svetskih laboratorija za stimulaciju humanog materijala.

Apsolutno je netačno laičko razmišljanje da jači magneti bolje stimulišu tkivo. Naprotiv, magneti koji imaju magnetnu indukciju 1000 - 10000 Gausa (0,1 do 1 Tesla) su jako opasni i nisu za stimulaciju tkiva.

Proizvodi koji se koriste za magnetsku terapiju poput nakita, posteljine, odeće, obuće i magnetnih sistema za određene delove tela sadrže više magneta u sebi. Broj magneta zavisi od vrste i veličine proizvoda. Magnetni sistemi za ramena, kičmu ili kolena sadrže po nekoliko desetina magneta sa strogo definisanim magnetnim poljem.
Na svakom proizvodu sa magnetima koji se koristi za stimulaciju tkiva MORA da bude navedeno kolika je magnetna indukcija (jačina magnetnog polja). Ukoliko toga nema, onda proizvod nije za stimulaciju tkiva i njegovo korišćenje može biti jako štetno.

Kako maksimalno iskoristiti prednosti magnetskih proizvoda?

Nisu svi terapeutski magneti jednaki i zato je potrebno biti pažljiv prilikom odabira magnetskih proizvoda. Iako se jačina magnetnog polja koja je potrebna za postizanje željenih rezultata može razlikovati od osobe do osobe, pripremili smo nekoliko saveta sa ciljem da se maksimalno iskoriste potencijali magnetne terapije:

Nosite magnete na bolnim mestima – ukoliko Vas boli zglob, jednostavno možete nositi narukvicu sa magnetima. Međutim, u slučaju bolova u kolenima, ramenima, kičmi ili skočnom zglobu morate birati specijalne magnetne proizvode sa pojasevima koji su namenski kreirani za specifična područja. Možda nećete biti u mogućnosti da ove magnetne sisteme nosite veći deo dana, te se svakako preporučuje nošenje magnetne narukvice na strani na kojoj osećate tegobe.

Kontakt sa kožom – idealno je da se magnetni proizvodi nose direktno na koži, odnosno da se odeća ne nalazi između kože i magneta. Ukoliko na koži postoje rane ili iritacije bilo koje vrste, nakit sa magnetima i druge proizvode ne treba nositi!

Kontakt sa vodom – visokokvalitetni magneti se neće oštetiti u kontaktu sa vodom. Međutim, vodite računa o materijalu od kojeg je izrađen nakit kako ne bi promenio boju tokom vremena. Takođe, pratite instrukcije proizvođača za održavanje magnetnih sistema, odeće i obuće sa magnetima.

Komentari
Pošalji komentar
Imate na raspolaganju 1000 karaktera
Mišljenja iznešena u komentarima su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove ovog internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.
Nema komentara.
Sajt koristi kolačiće za personalizaciju sadržaja i oglasa kako bi funkcionalnost društvenih mreža funkcionisala, kao i za analizu prometa na web-lokaciji. Pročitajte više na tasteru "Podešavanje".
Sajt koristi kolačiće za personalizaciju sadržaja i oglasa na sajtu.