Korpa 0
Vaša korpa je prazna.
Kako se izboriti sa proširenim venama?
Kategorija: Blog

Proširene vene se prepoznaju po tome što se na površini kože javljaju u nepravilno proširenom, vijugavom ili izduženom obliku i često su plave ili ljubičaste boje. Najčešće se javljaju na nogama, u predelu potkolenice ili stopala jer ovi delovi trpe najviše pritiska ukoliko osoba provodi dosta vremena na nogama ili dugo sedi u istom položaju.

S obzirom da je ova bolest vrlo česta u današnje vreme (procenjuje se da 1 od 4 odrasle osobe ima problem sa proširenim venama), često se kaže da su proširene vene bolest 21. veka. Među onima koji pate od ovog problema ima više žena nego muškaraca, a rizična kategorija su i osobe starije od 50 godina.

U većini slučajeva proširene vene predstavljaju problem estetske prirode ali kod nekih ljudi mogu da izazovu bol i druge neprijatnosti. Da osoba pati od proširenih vena, najčešće ukazuju očigledne plave izbočine, ali postoje i drugi simptomi koji su karakteristični za ovu bolest:

•    osećaj pulsiranja u jednoj ili obe noge

•    otečena stopala i članci

•    grčevi u nogama tokom noći (mogu se javiti u bilo kom trenutku, ali su češći uveče)

•    bolne ili teške noge

•    suva koža ili svrab na području vena, itd.

Koji su uzroci proširenja vena?

Do formiranja proširenih vena dolazi usled nepravilnosti u protoku krvi, odnosno loše cirkulacije. Ukoliko se ovaj problem ne rešava, može doći do trajnog oštećenja zalistaka dubokih vena, koje dalje vode do hroničnog oticanja nogu, čestih bolova ili, u težim slučajevima, do nastanka venskog ulkusa.

Rizik od pojavljivanja proširenih vena se povećava:

•    u starosti

•    usled prekomerne težine

•    tokom trudnoće

•    ukoliko postoje bliski članovi porodice koji takođe imaju ovih problema.

Kako se leči proširenje vena?

Iako je ova bolest izuzetno česta, postoje različite opcije za lečenje, odnosno mogu se preduzeti razne metode kako bi se stanje poboljšalo i potencijalno eliminisao njihov izgled. Metode koje se najčešće preduzimaju su prilično uspešne i operacija je potrebno samo u retkim slučajevima.

Magnetna terapija se smatra idealnom zbog svojih mogućnosti poboljšanja cirkulacije. Proizvodi sa magnetima za proširene vene su obloge koje se postavljaju na mesto gde postoji problem (najčešće je to list noge). Magnete treba postaviti da deluju u toku odmora ili noću. Moćna magnetna polja, osim što poboljšavaju cirkulaciju, pomažu i u povećanju kiseonika u područjima gde se javljaju proširene vene.

Komentari
Pošalji komentar
Imate na raspolaganju 1000 karaktera
Mišljenja iznešena u komentarima su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove ovog internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.
Nema komentara.
Sajt koristi kolačiće za personalizaciju sadržaja i oglasa kako bi funkcionalnost društvenih mreža funkcionisala, kao i za analizu prometa na web-lokaciji. Pročitajte više na tasteru "Podešavanje".
Sajt koristi kolačiće za personalizaciju sadržaja i oglasa na sajtu.